Belgrade Beer Fest 2010
1. dan
Ušće, Beograd
18. avgust 2010.

19. avgust2010.

 
 
 
  Prvo veče Belgrade Beer Festa, donelo nam je raznovrsne izvođače. Prvu koju smo čuli bila je Zdenka Kovačiček, veteran Yu rock scene i dama izuzetnog glasa.

Posle nastupa na ovogodišnjem Nišvillu, Zdenka i njen petočlani bend Telefon su predstavili projekat "Tribute to Janis Joplin". Pošto se ove godine puni 40 godina od smrti legendarne Janis, Zdenka nas je povela na muzičko putovanje kroz njen život i karijeru ilustrujući to energičnim izvedbama Janis-inih pesama. Tu su bile "Ball and Chain", "Mercedes Benz", "Woman Left Lonely", "Try", "Me and My Bobby McGee" i "Get it While you Can".
Zdenka je ove pesme povezala pričom o Janis, njenim izjavama i izjavama drugih o njoj.
Inače Kovačičekova je i dalje pri (savršenom) glasu i pristojnom stasu, a i crvena "feather boa" koju je nosila u kosi bila je zbog sećanja na Janis. Toplo primljena od nažalost malobrojne publike (nastup je išao prerano -19:45) posle pola sata napustila je binu. Nadamo se da ćemo je uskoro ponovo čuti i videti.



Jedna od headlinera ovoga dana bila je Ana Popović, gitaristkinja i bluzerka iz Beograda,koja već dugi niz godina gradi karijeru u Evropi i Sjedinjenim Američkim državama. Praćena od "vatrenog " internacionalnog trija (klavijaturista Grk, bubnjar Francuz a basista Holanđanin), Ana je "zapalila" publiku svojim vidjenjem bluza i besprekornom svirkom. Uz posvetu Jimi Hendrixu, kao i originalnim kompozicijama Popovićeve našla se i prva pesma koju je napisala sa svojom tadašnjom grupom Hush - "My Hometown".
U svakom slučaju izuzetno raspoložena Ana je gromoglasno i sa oduševljenjem primljena od svoje beogradske publike koja je izuzetno na nju ponosna. Ona je inače bila i izuzetno atraktivna na sceni sa kožnom suknjom na preklapanje, crno-crvenim bodijem i crnim čizmama okićenim mnogobrojnim nitnama. Praznik za oči i uši!



Tačno u 22 sata na scenu su stupili Partibrejkersi. Institucija rock'n'rolla, predvođeni Canetom i Antonom i sa mladjom ritam sekcijom, Brejkersi su krenuli žestoko. "Večeras", "Ako si", "Zemljotres", "Put za jug", "Rođen loš", "Hoću da znam", 1000 godina" i "Ulični hodač" deo su Best of repertoara koje su izveli ove večeri. Cane je pozdravio publiku sa "Deco hmelja i ječma", a imao je i jednu vrlo dobru opasku: "Bolje da vas zalivaju znanjem a ne pivom ... ali idemo dalje", kao i opservaciju "inače tu gde gazite, ja sam proveo detinjstvo".
Ovim nastupom promovisali su i novi živi albuma Krš i lom. Standardno dobri Paribrejkersi nisu se vratili na bis.



Izgleda da je publika ove večeri više bila raspoložena za spoj makedonskih motiva u elektronskoj formi koju uspešno godinama unazad stvara Kiril Džajkovski, koji nas je poveo u novi dan.
Kiril i njegov Sedžuk Orchestra zajedno sa MC-jem Ras Tweed-om i pevačicom TK Wonder zvuče kao balkanska verzija Thievery Corporation. Publika je reagovala burno tako da je usledio i bis. Možemo reći da su trube ove večeri odnele prevagu nad gitarama. Nadamo se samo ove večeri.

Fotografije sa koncerta


tekst - Slobodan Vlaketić
fotografije - nebojša mićković

 
 

koncerti


BELEF 2010
Pankrti
Beogradska tvrđava
07.08.10.





BELEF 2010
Nova scena
Beogradska tvrđava
01.08.10.





BELEF 2010
Jura Stublić i Film
Davorin Bogović

Beogradska tvrđava
30.07.10.





BELEF 2010
Električni orgazam
Beogradska tvrđava
23.07.10.





BELEF 2010
Zoran Predin
Beogradska tvrđava
17.07.10.





BELEF 2010
Disciplina kičme

Beogradska tvrđava
16.07.10.




EXIT 2010
Petrovaradinska tvrđava
Novi Sad
08. -11.07.10